niedziela, 23 listopada 2014

[ szybki obiad od niechcenia ]

W dzisiejszym poście przekażę Wam przepis na szybki obiad. Ja robię go w wersji bezmięsnej jednak jeśli macie taką ochotę można na przykład dorzucić do niego podsmażonego kurczaka. Porcja, którą prezentuję przeznaczam na obiad dla dwóch osób (uwzględniając dokładkę ;-))

Składniki: 
woreczek ryżu
pieczarki wg uznania
cebula - 2-3 duże
4 ząbki czosnku
czerwona papryka
2 kostki rosołowe
koncentrat pomidorowy
oliwa z oliwek
sól, pieprz, słodka papryka, chilli i inne przyprawy do smaku wg uznania

Wykonanie:
1. Na samym początku gotujemy wodę w garnku i wrzucamy woreczek ryżu do wrzącej wody. Ja gotuję go "na oko", ale jest to ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu rozcinamy woreczek i przerzucamy ryż do innego garnka.


2. Siekamy ząbki czosnku, kroimy cebulę na pół i potem na trzy części a następnie w paski. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wrzucamy czosnek, podsmażamy ok. 30 sekund i dodajemy pokrojoną cebulę. W międzyczasie myjemy i kroimy pieczarki. 


3. Gdy cebula będzie miękka przerzucamy ją do garnka z ryżem , na patelnię wrzucamy pieczarki, posypujemy szczyptą soli i dusimy. Kroimy w tym czasie paprykę na średniej wielkości paski.


4. Pieczarki po usmażeniu przerzucamy do garnka z ryżem i cebulą. Podsmażamy paprykę. Ja podsmażam ją tylko chwilę, bo lubię gdy jest chrupiąca. Dorzucam do garnka z ryżem, cebulą i pieczarkami.


5. Do kubka wrzucamy dwie kostki rosołowe i zalewamy wrzątkiem do ok. 3/4 wysokości kubka. Dodajemy 3-4  łyżeczki koncentratu pomidorowego - jeśli ktoś lubi dania bardziej pomidorowe można dodać więcej wg uznania.


6. Powstałą mieszaninę dolewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania. 




7. Przyprawiamy i podajemy zadowolonemu mężowi :-)



Voila!

Smacznego!