czwartek, 26 lutego 2015

[ czosnkowa zapiekanka makaronowa z brokułami, pieczarkami i mięsem mielonym ]

Dziś chciałabym przedstawić coś dla wielbicieli zapiekanek. Przepis jest w mojej rodzinie od dawna i jest to sprawdzone danie obiadowe/kolacyjne, które zawsze wychodzi i smakuje wszystkim :-) Wszystkie składniki przeważnie stosuję na tak zwane "oko". Jak ktoś lubi więcej makaronu lub mniej to dodajcie wg uznania. Tak samo jest z czosnkiem. W oryginalnym przepisie jest około główki czosnku. Jeśli nie lubicie aż takiego aromatu - dodajcie mniej.

Składniki:
makaron (np. świderki, kokardki)
kostka żółtego sera do starcia
50 dag mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1 brokuł
1 duża śmietana
1 mały jogurt naturalny
50 dag pieczarek
główka czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotować makaron, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach, usmażyć mięso mielone, brokuł podzielić na różyczki i ugotować, pieczarki pokroić i podsmażyć.


2. Śmietanę wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek drobno pokroić lub przepuścić przez wyciskacz i dodać do mieszanki jogurtowo-śmietanowej. Dodać połowę sera.


3. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać w dużym naczyniu żaroodpornym razem z połową mieszanki powstałej z jogurtu, śmietany, sera i czosnku. Wierzch posmarować pozostałą mieszanką i posypać żółtym serem, który nam pozostał.


4. Piec 20-25 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół) lub ewentualnie do zadowalającego stopnia przypieczenia sera :-)


5. Jeść z trzęsącymi się uszami :-) :-) :-)

Smacznego!