Dziś przedstawiam Wam przepyszne ciasto z przepisu mojej mamy. Zrobiło furrorę w mojej pracy jako ciasto imieninowe. W końcu, powiedzmy sobie szczerze - kto nie kocha truskawek? :)
SKŁADNIKI:
4 jajka
Szklanka mąki
Szklanka cukru
Śmietana 30% (np. z Biedronki)
Żelatyna
2 galaretki truskawkowe
Truskawki
Opcjonalnie kwasek cytrynowy i trochę przegotowanej wody do
nasączenia ciasta
KOLEJNOŚĆ WARSTW:
Biszkopt, bita śmietana z truskawkami, biszkopt, bita
śmietana z truskawkami, pokrojone truskawki, galaretka.
PRZYGOTOWANIE:
1. Pokroić część truskawek i zalać je w pudełku
jedną galaretką przygotowaną z 0,5 szklanki wody. Wstawić do lodówki do
stężenia. Ja robię to dzień wcześniej, wtedy mam pewność, że galaretka będzie
idealna. Ten sposób powoduje, że gdy wymieszamy tak przygotowane truskawki z
bitą śmietaną nie puszczą one tyle soku co zwykle. Wpłynie to przede wszystkim
na efety wizualne J
2. Upiec biszkopt: oddzielamy żółtka od białek,
ubijamy białka dodając cukier, po ubiciu na sztywno dodajemy żółtka i mąkę,
miksujemy krótko i energicznie (można wymieszać delikatnie łyżką). Wykładamy
ciasto do przygotowanej wcześniej blaszki, w moim przypadku jest to tortownica.
Delikatnie wstawiamy do piekarnika. Ja aktualnie korzystam z piekarnika
gazowego, stąd czas pieczenia jest bliżej nieokreślony, bo piekłam na tzw. oko
i nosek J
Po upieczeniu wystudzić.
3.Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na części. W
moim przypadku podzieliłam go na dwie części, przy niezawodnym użyciu cienkiej
nitki.
4. 2 nie czubate, ale również nie płaskie łyżeczki
żelatyny zalać zimną wodą i rozpuścić na małym ogniu – WAŻNE – nie dopuścić do
wrzenia. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować drugą galaretkę z mniejszej
ilości wody niż przepisowo.
5. Pierwszą część biszkoptu włożyć z powrotem do
tortownicy i nasączyć wierzchnią warstwę wodą z odrobiną kwasku cytrynowego.
6. Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru.
7. Do ubitej śmietany dodać pokrojoną galaretkę z
truskawkami oraz przygotowaną wcześniej, wystygniętą żelatynę. Energicznie
wymieszać.
8. Bitą śmietanę z dodatkami podzielić na dwie
części. Pierwszą wyłożyć na nasączony wcześniej biszkopt. Po jej wyłożeniu
położyć kolejną część biszkoptu, szybko go nasączyć i wyłożyć pozostałą część
bitej śmietany. Tą czynność trzeba wykonać dość szybko, bo bita śmietana z
żelatyną bardzo szybko zgęstnieje.
9. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki
truskawki. Gdy druga galaretka już się delikatnie zsiądzie i będzie
konsystencji gęstego kisielu wylewamy ją na wierzch ciasta.
Wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka się dobrze zsiądzie jest
gotowe do degustacji J
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz