niedziela, 9 czerwca 2013

[ truskawkowe niebo w gębie, czyli lekkie ciasto truskawkowe ]

Dziś przedstawiam Wam przepyszne ciasto z przepisu mojej mamy. Zrobiło furrorę w mojej pracy jako ciasto imieninowe. W końcu, powiedzmy sobie szczerze - kto nie kocha truskawek? :)



SKŁADNIKI:
4 jajka
Szklanka mąki
Szklanka cukru
Śmietana 30% (np. z Biedronki)
Żelatyna
2 galaretki truskawkowe
Truskawki
Opcjonalnie kwasek cytrynowy i trochę przegotowanej wody do nasączenia ciasta

KOLEJNOŚĆ WARSTW:
Biszkopt, bita śmietana z truskawkami, biszkopt, bita śmietana z truskawkami, pokrojone truskawki, galaretka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pokroić część truskawek i zalać je w pudełku jedną galaretką przygotowaną z 0,5 szklanki wody. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja robię to dzień wcześniej, wtedy mam pewność, że galaretka będzie idealna. Ten sposób powoduje, że gdy wymieszamy tak przygotowane truskawki z bitą śmietaną nie puszczą one tyle soku co zwykle. Wpłynie to przede wszystkim na efety wizualne J

2. Upiec biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka dodając cukier, po ubiciu na sztywno dodajemy żółtka i mąkę, miksujemy krótko i energicznie (można wymieszać delikatnie łyżką). Wykładamy ciasto do przygotowanej wcześniej blaszki, w moim przypadku jest to tortownica. Delikatnie wstawiamy do piekarnika. Ja aktualnie korzystam z piekarnika gazowego, stąd czas pieczenia jest bliżej nieokreślony, bo piekłam na tzw. oko i nosek J Po upieczeniu wystudzić.

3.Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na części. W moim przypadku podzieliłam go na dwie części, przy niezawodnym użyciu cienkiej nitki.

4. 2 nie czubate, ale również nie płaskie łyżeczki żelatyny zalać zimną wodą i rozpuścić na małym ogniu – WAŻNE – nie dopuścić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować drugą galaretkę z mniejszej ilości wody niż przepisowo.

5. Pierwszą część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć wierzchnią warstwę wodą z odrobiną kwasku cytrynowego.

6. Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru.

7. Do ubitej śmietany dodać pokrojoną galaretkę z truskawkami oraz przygotowaną wcześniej, wystygniętą żelatynę. Energicznie wymieszać.

8.  Bitą śmietanę z dodatkami podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na nasączony wcześniej biszkopt. Po jej wyłożeniu położyć kolejną część biszkoptu, szybko go nasączyć i wyłożyć pozostałą część bitej śmietany. Tą czynność trzeba wykonać dość szybko, bo bita śmietana z żelatyną bardzo szybko zgęstnieje.

9.  Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Gdy druga galaretka już się delikatnie zsiądzie i będzie konsystencji gęstego kisielu wylewamy ją na wierzch ciasta.
Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka się dobrze zsiądzie jest gotowe do degustacji J


SMACZNEGO!