Szaszłyki są daniem
dość czasochłonnym jednak wartym poświęconego czasu. Poza tym, mi osobiście, kojarzą się z
obiadami w leniwe niedziele u moich rodziców z czasów, gdy byłam jeszcze
piękna i młoda J
SKŁADNIKI:
Kolorowe papryki
Pieczarki
Pierś z kury
Cebula
Patyczki do szaszłyków
Ziemniaki
Przyprawy: przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, przyprawa
do kurczaka, tandoori masala, czosnek mielony
Odrobina oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1. Kroimy kurczaka na kawałki i obsypujemy
przyprawami z każdej strony, wrzucamy do lodówki na jakiś czas, aby kura przegryzła się z przyprawami;
2.Kroimy paprykę, cebulę, pieczarki;
3.Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki i zanim
wrzucimy je do pieczenia troszkę je podgotowujemy;
4. Nadziewamy nasze składniki na patyczki wedle
uznania;
5. Delikatnie podsmażamy nasze szaszłyki na patelni
z odrobiną oliwy i przerzucamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika na temp. ok 150 stopni;
6. Gdy ziemniaki się zagotują odlewamy wodę,
wyrzucamy je na blaszkę, obsypujemy przyprawą do ziemniaków i wrzucamy do
piekarnika;
7. Czas pieczenia bliżej nieokreślony. Po prostu
kiedy uznamy, że szaszłyki są ok i ziemniaczki już się upiekły możemy podawać
do stołu.
Rada: co jakiś czas polecam przemieszać ziemniaczki na
blaszce, żeby fajnie się podpiekły z każdej strony J
EFEKT FINALNY:
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz