niedziela, 16 czerwca 2013

[ niedzielne szaszłyki ]

Szaszłyki są daniem dość czasochłonnym jednak wartym poświęconego czasu. Poza tym, mi osobiście,  kojarzą się z obiadami w leniwe niedziele u moich rodziców z czasów, gdy byłam jeszcze piękna i młoda J


SKŁADNIKI:
Kolorowe papryki
Pieczarki
Pierś z kury
Cebula
Patyczki do szaszłyków
Ziemniaki
Przyprawy: przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, tandoori masala, czosnek mielony
Odrobina oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
1. Kroimy kurczaka na kawałki i obsypujemy przyprawami z każdej strony, wrzucamy do lodówki na jakiś czas, aby kura przegryzła się z przyprawami;

2.Kroimy paprykę, cebulę, pieczarki;

3.Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki i zanim wrzucimy je do pieczenia troszkę je podgotowujemy;

4. Nadziewamy nasze składniki na patyczki wedle uznania;

5. Delikatnie podsmażamy nasze szaszłyki na patelni z odrobiną oliwy i przerzucamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika na temp. ok 150 stopni; 

6. Gdy ziemniaki się zagotują odlewamy wodę, wyrzucamy je na blaszkę, obsypujemy przyprawą do ziemniaków i wrzucamy do piekarnika;

7. Czas pieczenia bliżej nieokreślony. Po prostu kiedy uznamy, że szaszłyki są ok i ziemniaczki już się upiekły możemy podawać do stołu.



Rada: co jakiś czas polecam przemieszać ziemniaczki na blaszce, żeby fajnie się podpiekły z każdej strony J

EFEKT FINALNY:




SMACZNEGO!